پی‌پال مافیا؛ دوستانی که بزرگ‌ترین مافیای اقتصادی جهان را شکل دادند

پی‌پال مافیا؛ دوستانی که بزرگ‌ترین مافیای اقتصادی جهان را شکل دادند
پی‌پال مافیا؛ دوستانی که  بزرگ‌ترین مافیای اقتصادی جهان را شکل دادند

مهری سیاه‌ریش

کارشناس ارشد مدیریت کسب‌وکار (MBA) وبلاگ‌نویس کسب‌وکار و محقق حوزه بازاریابی محتوا

حدود یک‌دهه پیش، پی‌پال مافیا نقش عمده‌ای در احیای صنعت فناوری ایفا کرد. داستان پشت این گروه از رهبران تکنولوژی نشان می‌دهد موفقیت چیزی فراتر از شانس و اتفاق است. قبل از هر چیز اجازه دهید مفهوم پی‌پال مافیا را توضیح دهیم، پی‌پال مافیا به تعدادی از اعضای پی‌پال گفته می‌شود که پس از فروش پی‌پال به ای‌بی از ادامه‌ کار استعفا دادند و به کارآفرینی و ساخت‌ شرکت‌های نوآورانه روی آوردند. اگر به‌صورت همه‌جانبه به موضوع پی‌پال مافیا توجه کنیم؛ به‌جای مافیا می‌توانیم این اتفاق را یک دیاسپورا بنامیم. دیاسپورا به مهاجرت و آوارگی اجباری یا اختیاری گروهی از مردم اطلاق می‌شود.

«ما از میهن‌مان بیرون انداخته شدیم، آنها معبد ما را به آتش کشیدند. به همین دلیل در چهارگوشه‌ جهان پراکنده شدیم و خانه‌های جدید خود را ساختیم.» این جمله‌ای است که دیوید ساکس، مدیرعامل سابق پی‌پال به آن معتقد است.

موفقیت استارتاپ‌ها اتفاقی بسیار نادر است و اتفاق نادرتر از آن این است که بتوانند در پایان فعالیت‌های خود بیش از یک‌میلیارد دلار سود کنند؛ اما این اتفاق برای پی‌پال افتاد. پایان پی‌پال برای بنیانگذارانش (فروش به ای‌بی) به یک نوع سرمایه‌گذاری و برای اقتصاد محلی به یک کاتالیزور جهت تجدید حیات اقتصادی تبدیل شد. کارکنان پی‌پال نتوانستند ساختار بوروکراتیک ای‌بی را تحمل کنند و در عرض چهارسال، تعداد زیادی از آنها ای‌بی را ترک کردند.

پیترتیل هم‌بنیانگذار پی‌پال تعداد اعضای پی‌پال مافیا را حدود ۲۲۰ نفر می‌داند. این افراد پس از ترک ای‌بی شروع به ساخت شرکت‌های نوآورانه خود کردند که هم‌اکنون می‌توان آنها را باارزش‌ترین شرکت‌های جهان دانست.

تعدادی از اعضای پی‌پال مافیا و شرکت‌هایی که توسط آنها ساخته شد

 جاوید کریم

نقش در پی‌پال: طراحی و اجرای سیستم ضدتقلبی پی‌پال

پس از پی‌پال: جاوید کریم، چاد هرلی و استیو چن که هر سه جزء کارمندان شرکت پی‌پال بودند، یوتیوب را تاسیس کردند. هنگامی‌که گوگل، یوتیوب را به میزان ۱. ۶۵ میلیارد دلار در ماه نوامبر سال ۲۰۰۶ خریداری کرد، جاوید کریم شروع به ایجاد کسب‌وکار جدیدی به نام Youniversity کرد.

 

 

 جرمی استوپلمن

نقش در پی‌پال: به‌عنوان یک مهندس وارد پی‌پال شد، درحالی‌که هنوز پی‌پال شکل نگرفته بود و با عنوان x.com فعالیت می‌کرد.

پس از پی‌پال: به‌محض اینکه پی‌پال توسط ای‌بی خریداری شد، استعفا داد و پس از یک سال حضور در مدرسه بازرگانی هاروارد، شروع به راه‌اندازی کسب‌وکار جدیدی (همراه با راسل سیمون) به نام Yelp کرد.

 

 

 اندرو مک‌کورمک

نقش در پی‌پال: سال ۲۰۰۱ به‌عنوان دستیار پیتر تیل وارد گروه پی‌پال شد و همکاری نزدیکی با وی داشت.

پس از پی‌پال: همراه پیتر تیل ماند و در راه‌اندازی و توسعه‌ شرکت‌ Clarium و… به او کمک کرد.

 

 

 پرمال شاه

نقش در پی‌پال: 6 سال به‌عنوان مدیرمحصول پی‌پال فعالیت کرد.

پس از پی‌پال: او یک سازمان غیرانتفاعی به نام کیوا را راه‌اندازی کرده که به مردم اجازه می‌دهد به کارآفرینان و دانشجویان بیش از ۷۰ کشور از طریق اینترنت وام بدهند.

 

 

 

 لوک نوسک

نقش در پی‌پال: یکی از بنیانگذاران پی‌پال درکنار افرادی مثل پیتر تیل، ایلان ماسک، مکس لوچین و کن هووری

پس از پی‌پال: پس از تصاحب پی‌پال، شروع به مسافرت و گشتن دور دنیا کرد. بعد از آن شرکت سرمایه‌گذاری slogan را بنیان نهاد.

 

 

 کن هووری

نقش در پی‌پال: یکی از بنیانگذاران و کارشناس ارشد امور مالی بین سال‌های ۱۹۹۸-۲۰۰۲

پس از پی‌پال: او در سال ۲۰۰۴ برای ساخت یک شرکت سرمایه‌گذاری با پیتر تیل همکاری می‌کرد، اما این همکاری طولی نکشید. در سال ۲۰۱۲ او یک پلتفرم یادگیری آنلاین به نام Popexpert ساخت که به کاربران برای اتصال چهره‌به‌چهره با کارشناسان در طیف گسترده‌ای از زمینه‌ها را امکانات لازم را می‌داد.

 

 

دیوید ساکس

نقش در پی‌پال: از شرکت مشاوره مدیریت مک‌کینزی به پی‌پال پیوست و مدیرارشد عملیاتی این شرکت بود.

پس از پی‌پال: دیوید ساکس از پرافتخارترین افراد پی‌پال مافیاست که همواره به رزومه‌ پربار خود می‌بالد. او پس از به کنترل گرفتن فعالیت‎‌ها توسط ای‌بی کار خود را رها و شروع به فعالیت در حوزه‌های مختلف کرد. او وب‌سایت Geni.com را راه‌اندازی کرد، اما به دلیل مشکلاتی که وجود داشت، تصمیم گرفت ابزاری برای افزایش بهره‌وری کارکنان و به اشتراک‌گذاری اطلاعات آنها ایجاد کند. از همین رو وب‌سایت یامر را راه‌اندازی کرد که در سال ۲۰۱۲ به مبلغ ۱. ۲ میلیارد دلار توسط مایکروسافت خریداری شد.

 

 

 پیتر تیل

نقش در پی‌پال: هم‌بنیانگذار و مدیرعامل پی‌پال

پس از پی‌پال: پس از دریافت ۵۵ میلیون دلار از سهم ۳. ۷ درصدی خود از معامله با ایبی، بلافاصله صندوق سرمایه‌گذاری Clarium را راه‌اندازی کرد.

 

 

 رید هافمن

نقش در پی‌پال: یکی از اعضای هیات‌مدیره‌ پی‌پال

پس از پی‌پال: تاسیس شبکه‌ اجتماعی لینکدین که به یکی از پرارزش‌ترین شبکه‌های اجتماعی در عصر کنونی تبدیل شده است.

 

 

 مکس لوچین

نقش در پی‌پال: یکی از بنیانگذاران و مدیر ارشد فناوری در پی‌پال

پس از پی‌پال: او از فروش پی‌پال حدود ۳۴ میلیون دلار دریافت کرد و شرکت اسلاید را بنیان نهاد. در سال ۲۰۱۰ گوگل این شرکت را به میزان ۱۸۲ میلیون دلار خریداری کرد. مکس لوچین از سال ۲۰۰۴ در توسعه‌ یلپ نیز همکاری می‌کرد. او عضوی از هیات‌مدیره شرکت خدمات مالی Evernote شد و اخیرا نیز شرکتی در حوزه‌ تامین مالی پروژه‌ها به نام HVF راه‌اندازی کرده است. او همواره خودش را مشغول نگه می‌دارد.

 

 

 ایلان ماسک

نقش در پی‌پال: یکی از بنیان‌گذاران و بزرگ‌ترین سهام‌دار شرکت پی‌پال

پس از پی‌پال: ایلان ماسک از فروش پی‌پال به‌اندازه‌ ۱۶۵ میلیون دلار سهم به دست آورد. سپس او دو شرکت موفق و باارزش به نام‌های اسپیس ایکس (شرکت تولیدکننده‌ محصولات صنایع هوافضایی تجاری در آمریکا) و تسلاموتورز (تولیدکننده‌ خودروهای برقی) را راه‌اندازی کرد.

 

 

 اتفاقاتی که منجر به موفقیت پی‌پال مافیا شد

این اتفاقی فوق‌العاده است، اجازه دهید با یک مقایسه به شما نشان دهم که چه اتفاقی رخ داده. شرکت گوگل ۲۰هزار تا ۳۰هزار کارمند دارد. از بین این تعداد کارمند تنها سه شرکت موفق پدید آمده که این شرکت‌ها ارزشی حدود ۱۰ میلیارد دلار دارند. درواقع پی‌پال با ۱/۱۰۰ تعداد کارکنان، حدود ۳.۵ برابر نتیجه و اثربخشی داشته است. به‌عبارت‌دیگر میزان موفقیت پی‌پال حدود ۳۵۰ برابر گوگل است؛ اما چگونه این اتفاق رخ داد؟ اگر جست‌وجویی در اینترنت داشته باشید، متوجه خواهید شد داستان پی‌پال مافیا در سال‌های اخیر بیشتر از سال ۲۰۰۷ -که این اتفاق افتاده بود- طنین‌انداز شده است. چرا؟ به این خاطر ‌که نشان می‌دهند آینده ساختنی است و برای ساخت آن باید تلاش کرد. درواقع موفقیت‌های امروز نتیجه‌ تلاش افرادی در گذشته بوده است.

 اول: دوستی؛ محور اصلی روابط درون شرکت

اغلب مردم پی‌پال مافیا را شبکه‌ای از افراد توصیف می‌کنند که با نوآوری‌های خود دنیا را تکان داده‌اند، اما پیتر تیل نسبت به چنین توصیفی مردد است و می‌گوید: «من ترجیح می‌دهم از واژه‌ «دوستی» به‌جای شبکه استفاده شود. من فکر می‌کنم «دوستی» یک قطعه‌ حیاتی در محل کار است. چیزی که در دنیای ما بسیار نادیده و دست‌کم گرفته می‌شود. مهم‌ترین دلیل موفقیت پی‌پال مافیا توسعه و حفظ دوستی‌های واقعی بود.»پیتر تیل، مدیرعامل سابق پی‌پال می‌گوید: «هنگامی‌که من و مکس لوچین در مورد توسعه‌ شرکت صحبت می‌کردیم، تنها چیزی که از او خواستم این بود شرکتی بسازیم که در آن همه دوست واقعی هم باشند، بدون توجه به اینکه آینده شرکت چه خواهد شد. فقط دوستی‎‌هاست که باید زنده بمانند. این یک هدف آرمانی برای ما شد، ما نه‌تنها بهترین دوستان‌مان را استخدام کردیم، بلکه همه‌ آنهایی را که فکر می‌کردیم بتوانند دوستان خوبی برای ما باشند را نیز به جمع‌مان افزودیم.البته بسیاری از این دوستی‌ها از دانشگاه استنفورد آغاز شده بود؛ کیت رابیس، رید هافمن، دیوید ساکس و کن هاوری همگی قشر تحصیل‌کرده، خلاق و با پشتکار بودند. برخی دیگر از توسعه‌دهندگان نیز همکلاسی‌های سابق مکس لوچین در دانشگاه ایلینوی بودند که توسط وی به پی‌پال دعوت شدند.»بنابراین اولین نکته‌ مهمی که در پی‌پال یا بهتر است بگویم در پی‌پال مافیا رخ داد، اضافه شدن کارکنان شرکت از طریق یک شبکه‌ دوستی بود. پیتر تیل می‌گوید: «این شبکه‌ دوستی به ما کمک کرد از کنار هم بودن انگیزه بگیریم و به مشکلات به‌عنوان اهرمی برای توسعه نگاه کنیم

 دوم: تمرکز کل تیم بر اهداف و تلاش مداوم برای یادگیری

پیتر تیل می‌گوید سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ مکالماتی که در سیلیکون ولی صورت می‌گرفت، اغلب حول این محور می‌چرخید که تکنولوژی مرده است و سرمایه‌گذاران و کارآفرینان باید تلاش‌های خود را در جاهای دیگری متمرکز کنند، اما ما قویا بر اهداف‌مان تمرکز کرده بودیم. پس از آن نیز همان زمانی که همه احساس می‌کردند پی‌پال بزرگ‌ترین اشتباه تاریخ را انجام داده و تلاش‌های چندساله‌اش را به‌راحتی ازدست‌داده است، به‌صورت دسته‌جمعی بر این باور بودیم تکنیک‌هایی که حین ساخت پی‌پال آموخته‌ایم می‌تواند منجر به نوآوری‌های جدیدتری شود و ما با محصولات جدید دنیا را منفجر خواهیم کرد.

دیویدساکس می‌گوید: «اگر به شرکت‌های راه‌اندازی شده توسط اعضای پی‌پال مافیا توجه کنید (یوتیوب، یلپ، یامر، لینکدین و…) همگی ایده‌های بسیار متفاوتی از پی‌پال هستند؛ اما من فکر می‌کنم تکنیک‌ها و راهکارها برای انتخاب ایده‌های قابل مقیاس و علاوه‌بر این اعتمادبه‌نفس شروع یک کار بی‌نظیر از پی‌پال نشأت گرفت

 سوم: درک درست از مفهوم کارآفرینی

شروع راه‌اندازی یک شرکت بزرگ نه ساده است و نه غیرممکن؛ اگر شما عضوی از یک شرکت با وضعیت عالی باشید، تصور می‌کنید که شروع یک کسب‌وکار جدید خیلی آسان است. کارآفرینانی که کار خود را از چنین شرکت‌هایی آغاز کرده‌اند، دشواری شروع یک شرکت جدید را دست‌کم می‌گیرند و نمی‌توانند به‌درستی با سختی‌های کارآفرینی کنار بیایند. به همین دلیل است که کارکنان پی‌پال حدود ۳۵۰ برابر بیشتر از کارکنان گوگل موفقیت کسب کرده‌اند.

تگها : خرده فروشی , ماهنامه تجارت طلایی , برند , پی پال , سرمایه گذاران , مافیا , بنیان گذار

اخبار مشابه

رتبه: بد خوب
طراحی سایت: مهریاسان